Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Βασιλοτροφία στη Στερεά Ελλάδα – Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών | Β’ Φάση: Βασιλοτροφία στην πράξη

Ο Οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά ανακοινώνει την δεύτερη φάση του πρόγραμματος  κατάρτισης και συμβουλευτικής  «Βασιλοτροφία στη Στερεά Ελλάδα – Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών | Β’ Φάση: Βασιλοτροφία στην πράξη» το οποίο θα υλοποιηθεί στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.

Σύνοψη

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ),   από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και την εταιρεία  APIVITAστο πλαίσιο του Billion Bees Program.

Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, με επικεφαλή τον Επίκουρο Καθηγητή Γεώργιο Γκόρα και υλοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έχοντας ξεκινήσει το 2022 στη Θεσσαλία και την επόμενη χρονιά στην Εύβοια. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα, όπως το Bravo Sustainability Award 2022, κατηγορία «Προστασία Oικοσυστημάτων και Bιοποικιλότητας» και το  GOLD Environmental Award, κατηγορία «Βιώσιμη Γεωργία». Βασιλοτρόφοι του προγράμματος συνέβαλαν σημαντικά και στο πρόγραμμα πρόγραμμα «Επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στη Θεσσαλία: Βασιλοτροφία: Αναπλήρωση και διάσωση του ενδημικού γενετικού υλικού», το οποίο παρείχε στήριξη σε  πληγέντες μελισσοκόμους της Θεσσαλίας κατόπιν της καταιγίδας «Daniel» με την  παροχή 27.000 βασιλικών κελιών από επιλεγμένο γενετικό υλικό. 

Συνολικά το πρόγραμμα «Βασιλοτροφία στη Στερεά Ελλάδα: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών» αποτελείται από δύο σκέλη: 

  1. Την εύρεση και την εξειδικευμένη εκπαίδευση έως και 20 νέων που διαθέτουν γνώσεις και εμπειρία μελισσοκομικής πρακτικής, οι οποίοι/-ες θα καταρτιστούν σε θέματα βασιλοτροφίας και παραγωγής βασιλικού πολτού, αλλά και γενικές εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα ορθής μελισσοκομικής πρακτικής. Μετά τη λήψη της απαραίτητης αυτής εκπαίδευσης, θα επιλεγούν οι 9 ικανότεροι/-ες με διάθεση και δυνατότητα να υποστηρίξουν το επόμενο βήμα του προγράμματος.
  2. Τη δραστηριοποίηση των 8 επιλεγμένων εξειδικευμένων εμβολιαστών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (κατά προσέγγιση 2 άτομα ανά Περιφερειακή Ενότητα – Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας). Η δράση τους αυτή, θα περιλαμβάνει το συντονισμό μελισσοκόμων της περιοχής οι οποίοι θα επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και για τους οποίους θα οργανώνεται η επίδειξη και η υλοποίηση εμβολιασμών βασιλικών κελιών για την παραγωγή ποιοτικών βασιλισσών, επιλεγμένου γενετικού υλικού.

Στόχος της Β΄ Φάσης  

Η Β’ φάση έρχεται ως συνέχεια της πρώτης φάσης του προγράμματος μέσω της οποίας εκπαιδεύτηκαν 9 μελισσοκόμοι της Στερεάς Ελλάδας, στην βασιλοτροφία. Οι εξειδικευμένοι αυτοί μελισσοκόμοι έχουν την ικανότητα να παρουσιάσουν τον τρόπο, να εξηγήσουν με λεπτομέρειες τη διαδικασία αλλά και να λύσουν απορίες από τους μελισσοκόμους που θα συμμετέχουν.  Στόχος είναι η  εξοικείωση μεγάλου αριθμού μελισσοκόμων με τη διαδικασία της παραγωγής ποιοτικών βασιλισσών και η υλοποίηση σημαντικού αριθμού εμβολιασμών βασιλικών κελιών. Μέσα στο επόμενο διάστημα η περιοχή θα υποστηριχθεί με έως και 7.500 ποιοτικά βασιλικά κελιά 

Συγκεκριμένα, κάθε μελισσοκόμος που συμμετέχει στο πρόγραμμα: 

  • θα αποκτήσει έως 30 βασιλικά κελιά, δωρεάν, από επιλεγμένο γενετικό υλικό.
  • θα γνωρίσει την διαδικασία της βασιλοτροφίας βήμα – βήμα, δίπλα σε εκπαιδευμένους βασιλοτρόφους της περιοχής του. 

Ο μακροπρόθεσμος στόχος  του προγράμματος είναι η μαζική παραγωγή επιλεγμένου γενετικού υλικού στο σύνολο των  Π.Ε. Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας με απώτερο στόχο την αύξηση της παραγωγής και την ανάπτυξη ανθεκτικότερων μελισσοσμηνών, μέσω της βελτιστοποίησης του ενδημικού γενετικού υλικού. Κατά αυτόν τον τρόπο θα ισχυροποιηθεί η μελισσοκομία στην Στερεά Ελλάδα και θα ενισχυθεί η βιοποικιλότητα  της περιοχής και η τοπική αγροτική παραγωγή, καθώς η μέλισσα είναι από τους σημαντικότερους επικονιαστές των φυτών (άνω του 85% των φυτών που αφορούν στην αγροτική παραγωγή).

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα  

Σε κάθε μελισσοκόμο που  δραστηριοποιείται  στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδα (πλην της Εύβοιας).

Περιοχή δράσης κύκλου 2025 

Π.Ε. Στερεάς Ελλάδας – πλην Εύβοιας  

Χρονοδιάγραμμα 

Η  Β’ Φάση των εμβολιασμών θα διαρκέσει κατά προσέγγιση από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο 2025. 

Κόστος Συμμετοχής 

ΔΩΡΕΑΝ 

Παρακολουθήστε ενημερωτικό video από προηγούμενο κύκλου του προγράμματος.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για Ευρυτανία 

Καλογερόπουλος Παναγιώτης, 6997182332

Σκοτίδας Θωμάς, 6973705211

Τηλέφωνα επικοινωνίας για Βοιωτία 

Ιγγλέζος Λάμπρος, 6972471961

Καλατζής Θανάσης, 6942768383

Ραχούτης Νικόλαος, 6946508234

Τηλέφωνα επικοινωνίας για Φθιώτιδα 

Καραπετσάκος Χρήστος, 6955904274

Μόκας Γιάννης, 6977647066

Τηλέφωνα επικοινωνίας για Φωκίδα 

Κρίτζαλης Νίκος, 6997729573

Πάππος Γιώργος, 6972834249

Περισσότερες πληροφορίες

Φιλίππα Γρίβα

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Tηλέφωνο  Eπικοινωνίας: 6970508200
email: [email protected] 

Καλλιόπη Καραμποΐκη, Capacity Building Manager 

Νέα Γεωργία Νέα Γενιά
Tηλέφωνο  Eπικοινωνίας: 2106917986, 6972096122
email: [email protected]

Αριθμός ωφελούμενων
Διάρκεια
Τοποθεσία
Χρονοδιάγραμμα
Αιτήσεις μέχρι